Friday, 12 June 2015

Sistem pembelajaran di UniKL RCMP

Assalamualaikum, hi!
Disebabkan esok cuti (yay!) dan takde mood nak study sekarang ni, nak update blog sikitlah. Rajin pula aku update blog bulan ni. Sebab banyak masa free kut,okay bohong. Takde maknanya nak ada banyak masa free. Banyak je benda kena buat. Aku je malas.
Okay, previous post aku ada cakap yang aku tengah tunggu result CVS (my second last module before entering year 2). Alhamdulillah, aku pass! Sekarang ni tinggal satu je lagi module. Fighting midah!
Image from encik google!
Biasanya, bila orang tanya "awak study dekat mana?" dan bila aku cakap "saya study dekat UniKL RCMP" mesti muka diorang berkerut-kerut. "Dekat mana tu?" Tulah persoalan yang selalu ditanya. Kebanyakannya orang tak tahu pun apa itu UniKL RCMP. Sedih jugalah tapi takpe tak kisahlah tak popular dan tak glamour sekalipun tempat tu, yang penting tu tempat kita menuntut ilmu.Actually aku pun tak tahu juga kewujudan UniKL RCMP sebelum ni. HAHAH
Orang juga akan selalu mempersoalkan tempat tu swasta ke kerajaan? hmm, UniKL RCMP adalah bawah MARA. 

Aku under Skim pelajar cemerlang (SPC) MARA. Macam mana nak dapat SPC MARA? Sesiapa yang berminat perlu alert ye. Selepas dapat result SPM biasanya MARA akan buka permohonan untuk scholarship MARA dan biasanya gap untuk permohonan tutup sekejap je. So, if you are interested to further study in overseas or local under scholarship MARA, don't miss this opportunity okay. Make sure you struggle hard during SPM and get result with flying colors dan jangan lupa untuk memohon scholarship MARA selepas dapat result SPM ! 

Sebelum dapat melanjutkan pelajaran di sini, aku perlu menghabiskan foundation selama 10 bulan di Kolej Mara Kuala Nerang dan adalah syarat-syarat yang perlu dipenuhi sebelum melayakkan diri ke UniKL RCMP. Antaranya:
  •  dapat 3.5 and above untuk kedua-dua sem
  •  pass Medical College Admission Test (MCAT)
  • pass interview
  • muet band 4 ( tapi time aku band 4 adalah syarat graduasi dan band 3 untuk syarat kemasukan. Rasanya sekarang ni dah lain. Not really sure)
Alhamulillah, aku berjaya melepasi syarat-syarat yang ditetapkan:)) 1/9/14 aku mendaftarkan diri ke UniKL RCMP. Mana mana cara study budak medik dekat UniKL RCMP? Meh nak cerita sikit. Kut-kutlah ada yang berminat nak study dekat sini. So, dapatlah sikit info walaupun tak banyak.
Tapi aku akan cerita pasal Sistem Pembelajaran Year 1 sajalah sebab aku pun masih merangkak lagi dekat sini.

Foyer UniKL RCMP. Image from encik google lagi.

 So, this is how UniKL RCMP looks like.
Suka sangat dengan dekorasi bangunan universiti ni. Ala-ala bentuk masjid sikit .Saya suka sangat!

E-Learning Management System (ELMS). Image from encik google.

ELMS ni ialah sistem online dan functionnya untuk lecturer-lecturer upload diorang punya lecture notes kepada students. Setiap student akan dapat ID number dan setiap student perlu memasukkan ID number dan IC number sebelum dapat access ke sistem ni. Lecturer-lecturer juga akan upload kuiz, video dan bermacam-macam teaching material dalam ELMS.

UniKL RCMP menggunakan sistem module dan start dengan batch 2014/2015 iaitu batch aku setiap students perlu pass setiap module dan seandainya fail salah satu module berpeluang untuk resit balik module yang fail at the end of year 1 dan kalau fail lagi, kena repeat balik the whole year 1. Untuk year 1 ada 5 modules.Antaranya:

  • Foundation Of Medical Sciences 1- 9 weeks
  • Foundation Of Medical Sciences 2- 9 weeks ( paling susah aku rasa setakat ni )
  • Musculoskeletal and Skin (MSSK)- 8 weeks
  • Cardiovascular System (CVS)- 8 weeks
  • Respiratory System- 6 weeks
Blue Lecture Hall. Before start lecture. Tak banyak orang lagi.Student cemerlang kena datang awal. Ihiks perasan betul kau ni padahal result cukup-cukup makan je.

Ada SLP! SLP mean SELF-LEARNING PACKAGE. SLP ni macam kuiz. Lecturer akan bagitahu topic apa yang perlu ditekankan untuk kuiz ni. SLP ni penting untuk carry marks exam.
Class tutorial. Semua orang fokus aku je yang tak fokus. Biasanya kelas tutorial 2 jam ye kawan-kawan. Tahan jelah duhai mata.

Class practical Anatomy pula. Duration:2 hours. Biasanya lecturer akan bagi explanation dulu before identify bone, artery, nerve, vein segala mak nenek laaaa dekat cadaver. Ni semua penting tau untuk OSPE. Waktu exam OSPE lecturer akan letak anggota-anggota tertentu cadaver tersebut untuk dikenalpasti. So, by hook or by crook kena fahamkan dan hafallah ye. Nak pass kan? p/s: sorry dila,kita tertangkap gambar awak :p


Macam operation theatre pun ada juga aku tengok.
Selfie kit :p Ni dalam library UniKL RCMP. Library sini satu tingkat je okay but don't worry segala buku ada. Sebut je nak apa. Tapi sanggup ke nak baca? Hahaha. Tebal kemain buku-buku medic ni. Tak terbaca aku. Biasalah aku ni kan terlebih rajin.
Pembelajaran dekat sini juga termasuklah lab practical(histo, patho, microb,parasitology etc),guided seminar, communication skill, problem solving problem(PSS),drama, ILA dan Introductory Clinical Exposure (ICE). Apart from that, year 1 dan year 2 juga wajib mengambil general study subject.

Macam mana dengan sistem exam dekat sini pula???

Formative Assessment (20%)
This is done during ILAs, SLP, and interactive learning sessions (Guided seminar and Drama / role play) as a continuous assessment (CONASS) and contributes 20% to the final mark.
Summative Assessment (80%)
This is done as the End of Module (EOM) assessment and contributes 80% to the final mark. There are three papers for EOM assessment i.e.:
Paper I : Extended Matching Questions (EMQ) and Single Response MCQs.
Paper II : Modified Essay Questions (MEQ)/Short answer questions (SAQs)
Paper III : Objective Structured Practical Examinations (OSPE)

p/s: ctrl c and ctrl v from handbook!

Sebab tu pentingnya CONASS. 20% okay!

Dan kehadiran ke kelas adalah 100% okay! Ikut kaulah nak suruh kawan sign ke apa, tapi kalau kantoi memang habislah. Keberkatan itu penting kan dalam menuntut ilmu. Sama-samalah mencari keberkatan barulah berjaya dunia akhirat. 

Bangunan colour putih kuning dekat belakang kitorang tu bangunan baru. Sebenarnya bangunan tu merupakan penginapan untuk students UniKL RCMP. Buat masa sekarang ni bangunan tu belum siap sepenuhnya. So, sekarang ni kami menetap di rumah sewa. InsyaAllah tahun depan bangunan ni dijangka siap.
So, this is how my life here. I'm happy although they said medicine is tough. Despite all the challenges, hardship, stress I believe there will be something beautiful awaiting for me in the future and to see the rainbow itself, we need a little rain, isn't? I just need time for all this and patience, passion is important to keep myself strong to face all the difficulty. Have faith in Him and prostration to Him make you sane.
All the best future doctor!